Tävla

En klassisk kampsport

Brottning är en klassisk kampsport som utövats så länge som det har funnits mänskliga varelser på jorden. Man gick varandra in på livet och försökte få motståndaren ner på marken. Då fördes kampen på liv och död.

Brottning är en väldigt anrik sport som först uppkom under ordnade former under de första olympiska spelen för att hedra Zeus. Brottning har sedan dess alltid funnits i olympiska spelen, en av de få sporter som fanns med på 700-talet f.kr tillsammans med fri idrott och femkamp och som fortfarande finns kvar.

Två olika stilar

I dag tävlar man i två stilar, Grekisk-romersk stil och Fristil. I den grekisk-romerska stilen får man endast koppla grepp från midjan och uppåt. Det är förbjudet att koppla grepp på benen och att kroka motståndaren. I fristilen får grepp kopplas över hela kroppen. Benen får användas i såväl anfall som försvar.

Brottningens grundidé är att bringa motståndaren på fall. Fallseger tilldöms den brottare som med kast eller brytningsgrepp tvingar motståndarens skuldror i mattan. Den som samlat flest greppoäng i matchen vinner. Eftersom man tävlar individuellt, riskerar man aldrig att inte ”platsa” i laget. Här får alla vara med!